{ "title": "Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır", "image": "https://www.kahveler.gen.tr/images/dibek-kahvesi-nasil-yapilir.jpg", "date": "21.01.2024 14:42:47", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Dibek kahvesi nasıl yapılır, Dibek kahvesi, aslını isterseniz bir kahve pişirme şekli değil kahvenin öğütme yöntemidir. Dibek kahvesi terimi, kavrulan kahvelerin havan şeklinde bir taşın içerisinde dövülmesi ile yapılan işleme verilen isimdir. Bu yolla elde edilen kahve tıpkı Türk kahvesi pişirilir gibi pişirilir. Öğütülme yöntemi sayesinde kahve biraz daha koyu kıvamlı olur ve yöntemin adını alarak dibek kahvesi denir.

Yöntemin ilk kullanıldığı zamanlar 1800'lü yıllara kadar uzanır. Ancak 1827 yılında tüfekçi ustalarından Selim'in kahve değirmeni icat etmesi ile dibek kahvesi yöntemi rafa kaldırılır. Dibek kahvesi yöntemi çok meşakkatli bir yöntem olduğundan değirmenlerin yaygınlaşması daha kolay olmuştur. Türkiye'de birçok arkeolojik kazıda dibek kahve öğütücü taşlarına rastlanmıştır. Bunlardan bir tanesi de Başkale yakınlarında bulunan Sipka Antik şehirdir.

Dibek kahvesinin faydalarına gelirsek, dövülerek yapılan bu kahve içeriğindeki hiçbir şey ayrışmadan yapıldığı için yağ ve özleri ezilme esnasında birleşir ve içimi yumuşak ve hazmı daha kolay bir kahve olur. Dibek kahvesi her gün içilerek kullanıldığında ağız kokusunu engelleyici özelliği vardır. Birçok sindirim organı için faydalı olan dibek kahvesi mideye, Parkinsona ve kansere karşı vücutta çalışır ve safra taşlarını yok eder. Cildi koruyarak, baş ağrısı gibi ağrıların oluşmasını engeller. Kolesterolü düşürmede de yardımcı olur.

Dibek kahvesinin yemeklerden sonra içilmesi tavsiye edilir ki içeriğinde değişime uğramayan yapısı sayesinde sindirimi kolaylaştırır.

Dibek kahvesini günümüzde ambalajlı olarak bulmak çok mümkündür. İster aktarlarda toz halinde satılanı isterseniz de marketlerde ambalajlı satılanı alabilirsiniz.

Dibek kahvesinin malzemeleri
Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır?

Dibek kahvesini yapabilmek için, gereken malzemeler hazırlandıktan sonra her ikisi için bir tatlı kaşığı kahve ilave edilir. Sonra kaç kişilik kahve yapılacaksa fincan ölçümü ile su ilave edilir ve ocağa konmadan bir kaşık yardımı ile iyice karıştırılır. Su ile karışımını gerçekleştirdikten sonra ocağa kısık ateşe konulan dibek kahvesinin kısık ateş üzerinde kaynayana kadar bekletilmesi ve köpüğü oluştuğunda fincanlara bir kaşık yardımı ile dağıtılması önemlidir. Çünkü kahvemizin köpüksüz olmasını istemeyiz. Köpüğü alınan kahveyi tekrar ocağın üzerine alarak iyice kaynamasını bekleyip taşmadan ocaktan birkaç defa kaldırarak işlemi tekrarlarız. Böylelikle hem kahvemizi taşırmayız hem de bol köpüklü kahveler elde ederiz. Fincanlara dökerek doldurduğumuz kahvelerimiz sunuma hazır hale gelmiştir. Tepsimize dizdiğimiz kahvelerimizin yanına birer bardak suda koyarak servis edebiliriz.

Unutmayın kahve yanına konan su aslında gelen misafirlerin aç mı değil mi onu anlamak için konulduğu rivayet edilir ki; açsa suyu içer değilse kahveden yudumlanır. Afiyetler olsun.
" } ] }