{ "title": "Dibek Kahvesi", "image": "https://www.kahveler.gen.tr/images/dibek-kahvesi.jpg", "date": "20.01.2024 11:13:15", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Dibek kahvesi: Kavrulan kahve yuvarlak, içi çukur taş veya tahtadan yapılmış bir nevi havana benzeyen büyük kaplara konularak tokmakla ince bir kıvam alıncaya kadar dövülür. Dibek kahvesi kahve pişirme yöntemi değil kahve öğütme yöntemlerinden birisidir. Bu yöntemle öğütülen kahve koyu kıvamlı olur ve dibek kahvesi adını alır. Dövülerek yapılan dibek kahvesi yağ ile özdeşleştirilip pişirilmeye hazır ediliyor. Dibek kahvesinin bu yöntemle öğütülmesi 1800 yılların ilk yarısına kadar devam etti ancak 1827'de tüfekçi ustalarından Selim'in kahve değirmeni icat etmesi sonucunda dibek kahvesi ortadan kalktı. Bu şekilde kahve öğütmek zahmetli ve vakit alıcı olduğu için evde yapılamayan kahve öğütme işlemi değirmenlerin çoğalması sonucu evlere de girdi. Dibek kahvesi yapmak için kullanılan dibekler in tarihçesi aslında çok eski. Başkale arkeolojik kaza alanında bulunan dibeklerde buna rastlanmaktadır. Daha önceleri tahıl öğütmek için de dibek kullanılıyormuş. Günümüzde gerçek dibek kahvesi yapan yerler çok azdır.