{ "title": "Espresso Kahve", "image": "https://www.kahveler.gen.tr/images/espresso-kahve.jpg", "date": "21.01.2024 08:24:56", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "Espresso kahve; koyu kavrulan, Türk kahvesi kadar olmasa da ince çekilen ve espresso makinesinin haznesinde sıkıştırılmış kahveden geçirilen basınçlı 30 ml'lik sıcak suyun yaklaşık 30 saniye boyunca bardağa akıtılması ile yapılan bir kahve çeşididir. İtalya'ya özgüdür ve ana vatanı orasıdır.

Espresso makinesinin farklı bölümleri vardır. Bunlar; su haznesi, su ısıtıcısı, pompa, kahve haznesidir. Bir farklılık olarak cappucino yapabilen makinelerde süt köpürtmek için buhar vanası ve buhar kolu bulunur.

Espresso Yapım Aşaması

Öncelikle su haznesine bayatlamamış ve oda sıcaklığında (Yaklaşık 20-25 derece) içme suyu konur. Musluk suyu yerine hazır ve kalite şişe su tercih edilmelidir. Makine açılır ve ilk olarak metal haznenin ısınması beklenir. Hazne kaynar suyla yıkanarak veya kahve koymadan boş yere birkaç kez çalıştırıp içinden su geçirilerek de ısıtılabilir. Türk kahvesi fincanı boylarında fakat kenar camları daha kalın olan Espresso fincanları, buhar üfleyicisiyle ya da içinde sıcak su bekleterek ısıtılmalıdır. Bunun nedeni espresso kahve kültüründe, kahvenin 90 ila 96 derece sıcaklıkları arasında olması, fincanlarınsa; el yakacak ve kahvenin oda sıcaklığında sıcaklığını koruyabilecek kadar bir ısısı olması gerekir. Hazne ve fincan ısıtıldıktan sonra, bir ölçek kadar kahve metal hazneye doldurulur ve biraz sıkıştırılarak makineye takılır. Bu şekilde suyun kahve içerisinde, fincana dolum aşamasına kadar geçen sürede oluşan yolculuğun daha uzun sürmesi ve kahvenin aromasını tam olarak alabilmesi sağlanır. Daha sonra pompa çalıştırılır ve hazneden geçen basınçlı sıcak su kahve haznesinden geçerek fincanlara dolmaya başlar. Kahvenin yeteri kadar ince çekilip çekilmediğini anlamak için kahvenin akışına, rengine ve tadına bakmak yeterlidir. Eğer kahve çok çabuk akıyorsa ve kahve tadını, rengini tam olarak alamamışsa kahve ince çekilmemiştir fakat çok ince çekilmiş kahvede ise su akmaz ya da çok yavaş akar, bu durum normalde filtre haznesinde kalması gereken acı yağların da fincana dolmasına neden olur. Bu sebeple espresso makinesinde en uygun çekilmiş incelikte kahve kullanmak çok önemlidir. Kahve haznesinden fincana akan kahvenin dolum aşaması izlenmelidir. Dolum sırasında yoğun ve koyu renkli kahve, zamanla rengi açılarak en sonunda beyaza yakın renkte köpüklü bir kahve şeklini alır. Bu olay yaklaşık 30 saniyelik bir zaman diliminde oluşmaktadır. Espresso fincanlarında 30 ml'lik kahve, fincanın 3/4 ünden biraz azını oluşturur. Bu ölçüye 'solo' denir. Dilendiğinde normal fincanın iki katı büyüklüğünde bir fincana iki kere kahve dolumu yapılabilir. Bu ölçüye ise 'doppio' adı verilir. Bu kullanım talimatı genellikle yaygın olarak kullanılan yarı otomatik espresso makinesine göre verilmiştir. Her espresso makinesinin kendine has bir kullanım talimatı vardır.

Espressonun, günümüzde sade içilmesi dışında, birden fazla damak tadına hitap eden ve sütle hazırlanan kahve çeşitleri de vardır. Bunlardan bazıları; Americano, Cappucino, Latte, Mocha, Ristretto, Lungo, Macchiato, Con Panna vb.
" } ] }