{ "title": "Granül Kahve", "image": "https://www.kahveler.gen.tr/images/granul-kahve.jpg", "date": "19.01.2024 11:50:35", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Granül kahve, Instant kahve olarak da bilinen bu kahve sıcak suya konduğunda çözünen kahve çeşididir. Suyunu kaybetmiş bu kahve türünün yapımı sırasında herhangi bir kimyasal işleme uğramaz. Granül kahveyi bulan kişi 1901 yılında Satori Kato adında bir kimyacı'dır. Kısacası granül kahve suyunu kaybetmiş kahve demektir. Kahvenin çekirdeğinin su kaybederek oluştuğu granül kahve, iki şekilde su kaybına uğrar. Bunlardan birisi sprey ile kurutmak diğeri ise dondurarak kurutmaktır.

Dondurma yönteminde kahve bekletilerek işleme başlanır. Doğal yoldan bekleme esnasında suyunu kaybeden kahve sonrasında eksi kırk derecede dondurulur. Kahvelerin içerisinde kalan sular bir süre sonra bu düşük ısıda kristalleşir. En son olarak da bir çeşit buharlaşma yöntemi ile su buharlaşarak ortamından uzaklaştırılır. Geriye sadece granül kahve dediğimiz kahve kalır.

Spreyleme yolu ile kurutma işlemi ise kahvelerin içerisindeki su yine buharlaşır ve kuruyan konsantre kahve yüksek bir yerde aşağı doğru spreylenir. Tabana gelen kısımda bulunan kahve içerisinde su ısı ile oluşan buharlaşma ile ortamdan kaybolur.

İki yöntem arsında fark ise spreyleme yönteminde kullanılan yüksek ısı olayı kahvenin içeriğindeki aroma özelliğini bozabilir. Bunun dışında hiçbir farkı yoktur. Bunun dışında yine kullanılan ve üretilen hazır kahve ile ilgili birkaç önemli konu daha vardır. Geçerliliği kanıtlanmış bir araştırma olmasa da içeriğinde cafestol denilen ve kolesterolü yükselttiği düşünülen bir madde yer almamaktadır. Bu kahve dünyası için iyi bir durumdur. Kötü olanı ise diğer taraftan kahvelerin pişirilme ve kızartılma esnasında içeriğinde kendiliğinden oluşan akrilamid adı verilen kanserojen bir madde yüksek oranda görülmüştür.

Granül kahvenin bu kadar yaygın bir yapıya sahip olması neden olur?
Granül kahve, her ne kadar piyasada yaygın bir ağa sahip olsa da paketleri açıldıktan sonra kısa sürede bozulması ve kalitesi düşük çekirdeklerin kullanılması yüzünden asla bir Türk kahvesi kadar lezzetli ve mineralli değildir. Hava ile temasları olduğunda çabuk bozulabilen granül kahvelerin olumlu kullanışlı yanları kadar olumsuz yanları da vardır. Granül kahve, içeriğinde ne kadar kahve ana madde olsa da diğer kahveler gibi tatminlik duygusunu içen kişilere pek fazla veremez. Önerimiz gerçek kahve içme olanağınız var ise her zaman için granül kahve son seçeneğiniz olsun. Taze çekilmiş ve öğütülmüş kahvelerin hem içimi hem de lezzeti daha çok yerindedir.

Granül kahvenin, gerçek kahve tadını ve özelliklerini taşımıyor olmasından ötürü, kahveyi yansıtmadığı düşünülürse, gerçek kahvenin lezzetini merak etmek içten bile değil, aslında gerçek kahvelerinde birçok yapılış şekli vardır. Alternatif yöntemler bularak gerçek kahve lezzetlerini yaşayabileceğinizi unutmayın. Afiyetli kahveleriniz olsun.

" } ] }