{ "title": "Kahve Ağacı Tohumu", "image": "https://www.kahveler.gen.tr/images/kahve-agaci-tohumu.jpg", "date": "21.01.2024 02:17:56", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "
Kahve ağacı tohumu, Kahve ağacı yasemin ağacı familyasına ait bir türdür. Kahve, yüksekleri seven, zor yetişen nadir bir bitki türüdür. Kahve ağacı tohumu yetiştirilme süreci fidanlıklarda başlar. Saksılarda dikilen kahve ağacı tohumları gölgede bol su ile yetiştirilir. Kahve ağacı ömrünün birkaç yılını fidanlıklarda saksıda geçirir. İklim koşullarına özellikle de güneşe dayanıklı yaşa geldiğinde büyük yapraklı ağaçların arasına götürülür ve diğer ağaçların arasına toprağa ekilir. Boyu 8-10 metre büyüyebilir. 3/4 yaşında meyve vermeye başlar. Ancak meyvelerin eşit dağılımı ve toplama kolaylığı için ağacın boyu 2 metre olacak şekilde budanır. Yağmur mevsimi geçtikten sonra meyve vermeden önce yasemin benzeri güzel kokan beyaz çiçekler açar. Bu çiçekler 7-11 ay içinde üzüm salkımı gibi bir araya gelerek yeşil ham kahve meyvesine dönüşür. Rengi önce sarıya sonra kırmızıya döner. Bazı ağaçlar meyve olgunlaşmasını tamamlasa da sarı olarak da kalabilmektedir.

Kahve ağacı tohumu nasıl toplanır?

Toplama yöntemi iki şekilde yapılmaktadır. Birinci yöntem burada işçiler ağaca başına giderek olgunlaşmış meyveleri seçerek tek tek elle toplar bu yöntem meşakkatli bir yöntemdir. Çünkü ağaç bir seferde bütün çekirdekleri aynı anda olgunlaşmadıkları için bir ağaca 8-10 defa gitmek gerekebiliyor. Fakat en kaliteli kahve çekirdekleri bu meyvelerden elde ediliyor. Diğer bir yöntemse sıyırarak çabuk toplama yöntemi işçiler ağacın başına giderek ortalama bir olgunluğa erişen bir dalı sıyırarak baştan sona bütün meyveleri toplarlar. Bu yöntem hızlı bir yöntemdir anca sadece olgunlaşmış meyveleri değil yarı olgunlaşmış ya da hiç olgunlaşmamış meyveleri de toplamış oluyorsunuz. Daha sonra taze bu meyveler kabuklarından ayırmak için işleme atölyelerine götürülerek üzerilerindeki zarlardan ayıklanarak ham yeşil çekirdek haline getirilir.

Kahve ağacı tohumu nasıl kavrulur?

Ham yeşil haldeyken kahve ağacı tohumu kavrulma aşamasına geçilir. Kavrulma aşaması kahve için çok önemlidir çünkü ham yeşil kahvenin aroması kokusu yoktur. Rengi tadı vesairesi yoktur. Ham kahveyi uygun koşullarda uzun süre saklayabilirsiniz. Kahvenin bayatlama gibi bir sıkıntısı olmaz. Ancak bu kahvelerin lezzet ve aroma kazanması için kavrulması gerekmektedir. Kavrulma aşamasından hemen sonra kahvelerin ambalajlanması ve paketlenmesi gerekiyor. Bunun sebebi ise kavrulan kahvenin bu kazandığı kazanımlarının tat koku vesaire gibi özelliklerini kaybedebilir, bay atlayabilir olmasıdır. Kavrulma aşaması yaklaşık 250 derecede sıcaklıklarda kahve kavrulmaya başlar. Kahve kavrulma sırasında birçok fiziksel ve kimyasal birçok değişikliğe uğruyor. Rengi önce sarıya sonra asıl rengi olan kahverengine dönüyor. Bunun sebebi ise kahvenin içinde bulunan doğal asitler yani şekerin ısının etkisiyle eriyip kahverengi bir hal almaya başlar. Kavrulma aşamasında kahve kütlesini yani ağırlığını %30 kaybeder. Kaybettiği bu suyun yerine oluşan boşlukları hava doldurarak karbondioksit salgılamasını sağlar bu ise kahvenin hacim kazanıp şişmesini sağlar. Ortalama %50 hacim kazanır. Kahve kavrulma sırasında yağlar ve aromalar ortaya çıkar. Kahvenin değişmeyen tek maddesi kafein oranıdır. Kahve kavrulmaya hangi kafein oranıyla başlanırsa bitişte de aynı oran korunur. Kahvenin kavrulma süreleri kahvenin cinsine göre değişiklik gösterir. Türk kahveleri, Arap kahveleri veya çiftte kavrulmuş kahveler daha uzun süre kavrulur.
" } ] }