{ "title": "Kahve Bitkisi", "image": "https://www.kahveler.gen.tr/images/kahve-bitkisi.jpg", "date": "22.01.2024 01:07:48", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Kahve bitkisi, kökboyasıgiller familyasınna ait bir bitkidir. Bu bitkinin işlenmesiyle elde edilen kahve çekirdekleri ve kahveler, günümüzde ülkemizde dahil birçok ülkede ciddi bir şekilde tüketilmektedir. Genel olarak kahve bitkisinin tüketilebilir hale getirilmiş haline coffea adı verilmektedir. Bu bitki, tam olarak bir ağaç olduğu için ilk dikildiğinde birkaç yıl meyve vermeyebilir. Kahve bitkisi, her iklimde yetişmeyen bir bitkidir. Bu nedenle ülkemizin çok büyük bir kısmında kahve üretimi yapılamamaktadır. Ülkemizde genellikle bu bitkinin yetiştirilmesi sonrasında işlemesi yapılmaktadır. Kahve bitkisi, yani kahve ağacı dikildikten sonra yaklaşık 3 yıl sonra az da olsa meyve vermektedir. Bu ağacın verdiği meyveler bazı işlemlerden geçirilmeden kullanılır hale getirilmemektedir. Kahve bitkisinin verim sağlaması için iklim şartları, toprak ve bitkinin ekildiği yer etkilere neden olmaktadır. Kahve bitkisi, işlendikten sonra birçk şekilde tüketilebilmektedir. Fakat insanlar genellikle bu bitkiyi sütle ya da süt tozlarıyla karıştırarak kullanmaktadır. Bu şekilde kahvenin acı tadı biraz da olsa bastırılmış olur. Günümüzde bazı insanlar bu bitkiyi sade olarak tüketirler. Fakat kahve sade olarak tüketildiğinde belli bir miktarın üzerinde içilemez. Hep lezzet olarak son derece acı olan kahve bu şekilde içerisinde bulundurduğu kafein nedeniyle aşırısı insanlarda kalp ritminin değişmesine neden olur. Bu nedenle sizlerde kahve bitkisini günlük olarak belli bir miktarın üzerinde tüketmeyin.

Kahve bitkisinin ilk olarak dünya üzerinde keşfedildiği yer, Dünya ülkelerinden biri olan Habeşistan'dır. Habeşistan'ın Kaffa yöresine ait olan kahve bitkisi, Birçok ülke tarafından benimsenmiş ve birçok ülkede \"bize özgü bir içecek\" olarak algılanmıştır. Araplar kahveye ilk olarak \"qahwah\" adını vermiştir. Bu ülkede ilk olarak kahveyle aynı anlama gelen bu isim, zevk veren içki ve şarap gibi maddelere verilmiştir. Fakat günümüze kadar diğer ülkelere de yayılmış ve büyük zararlarının olmaması nedeniyle birçok kişi tarafından alışkanlık haline getirilmiş bir içecek olmuştur. Kahve bitkisi içerisinde yüksek miktarda kafein bulunduğu için, bu kahveyi sık sık içen insanlar alışkanlık haline getirerek her gün içmek isteyebilirler. Kahve bitkisi, günümüzdeki adını 14. Yy. 'da kazanmıştır. Avrupa'da cafe, caffe, koffie, coffee, koffie, kaffee şeklinde bilinmektedir. Ülkemizde ise kahve olarak bilinmektedir. Fakat gün geçtikçe, farklı isimlerle ülkemizde de anılmaya başlamıştır. Özellikle özel markaların çok kullanılması nedeniyle insanlar kahve demek yerine bu markaların isimlerini söylemeye başlamışlardır.

Kahve bitkisi çiçeği ve çekirdeği

Kahve bitkisinin belli mevsimlerde çiçek açtığını biliriz. Bu çiçekler beyaz bir renkte ve aynı zamanda oldukça hoş kokuludur. Çiçekler sonrasında ortaya çıkan kahve meyveleri ilk bakışta kirazı andırabilir. Bu meyve zamanla büyür ve biraz daha yumuşak bir hal alır. Meyve içerisindeki iki çekirdek, işlendikten sonra günümüzdeki kahve halini alırlar. Bu bitki, yaklaşık olarak 40 yıl kadar bir süre meyve veren bir bitkidir. Fakat bu süreyi 40 yıla kadar uzatabilmek için çok önemli bakımlar gerekir. Özellikle zamanı geldiğinde zirai ilaçlar kullanarak meydana gelen hastalıkları ortadan kaldırmak gerekmektedir. Bu ağaç, doğal bir hale bırakıldığında 10 metreye kadar uzanır. Eğer kahve bitkisine müdahale edilirse ve sık sık budama yapılırsa boy 15 metreye kadar uzatılabilir. Bu bitki, genellikle ortalama sıcaklığın 18-24 C olduğu yerlerde yetişmektedir. Bu nedenle ülkemizde de bazı bölgelerde kahve bitkisi yetiştirilebilmektedir. Kahve bitkisi içerisindeki çekirdeği inceleyecek olursak, aslında kahve bu çekirdeklere verilmiş bir isimdir. Çekirdekler kimi zaman toz haline getirilerek kullanılsa bile bazı insanlar, çekirdeklerin üçe ya da dörde bölünmüş şekilde kullanırlar. Aslında bu kullanımlar kişinin kahveyi yapış şekline göre değişiklikler göstermektedir.
" } ] }