{ "title": "Kahve Çekirdeği", "image": "https://www.kahveler.gen.tr/images/kahve-cekirdegi.jpg", "date": "19.01.2024 10:02:49", "author": "Tuğba Özşimşek", "article": [ { "article": "
Kahve Çekirdeği, Kahve adı Arapça \"qahvah\"dan gelmektedir. Kahve adının anlamı ise keyif veren içkidir. Bugün ki ismini 14. Yy. 'da kazanmaya başlamıştır. Sıcak iklimlerde yetişen bir ağaç türünün meyve çekirdeğidir. Dikildikten üç yıl sonra meyve vermeye başlar. Hoş kokulu kiraz ağacını andıran kırmızı çiçekleri vardır. Soğuk hava ağacın ölmesine sebep olur. Ayrıca ani hava değişimleri de zarar verir. Nemli ortamı sever. Bol yağış gördüğü dönemlerden sonra yılda ortalama 3 kez beyaz çiçek açar. Çiçeklenmeden sonra büzülmeye başlar. Düzenli kontrol gerekir çünkü olgunluk döneminden yaklaşık iki hafta sonra çürümeye başlar. Tropikal iklim bölgelerinde tarımı yapılmaktadır. Toprak, aldığı su miktarı, nem ve güneşlenme zamanı kahvenin tadını değiştirmektedir. Dış görünüşü 8-12 mm uzunluk, 6-8 mm genişlikte soluk yeşil veya sarımsı yeşil renkli, sert bir tarafı düz, kabarık tanelerden ibarettir.

Türkiye'de yayılması Kanuni Süleyman zamanındadır. Kahve çekirdeklerinin kavrulması ve çeşitli şekillerde kaynatılıp içilmesi ilk olarak Arabistan'da başlar. Hatta Arap Yarımadasında kahvenin fırınlanarak kullanılma yöntemi bulunmadan uzun yıllar önce kahve yeşil haliyle pişirilmeden tüketiliyordu. Bu sebeple kahvenin çekirdek olarak tüketilmesi ya da içecek olarak tüketilmesi arasında pek bir fark yoktur. Yalnız dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır bazen kahve çekirdeği yemek demir eksikliği anemisine sebep olabilmektedir. Kalori bakımından ele alırsak çekirdeğin kalori miktarı sıfıra yakındır ancak içecek haline geldiğinde üzerine şeker süt krema eklenince kalorisi haliyle artmaktadır. Kafein içeriği ise çekirdekten çekirdeğe değişmektedir. Kahve çekirdekleri her ne kadar yağ içeriyor olsalar da herhangi bir şey katılmamış kahvenin kalorisi pratik olarak sıfıra yakındır. Bu durum hazır kahve espresso ve sade Türk kahvesi için geçerlidir.

Kahve Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Kahve çekirdeğinin bilinmeyen bir yönü daha vardır. Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler kötü kokuya yol açar kahve çekirdeği çiğnemek ise bu sülfürlü bileşenleri ortadan kaldırır. Kahvenin kavrulmadan önceki yeşil hali kan şekeri düzeyini kontrol etmeye yardımcı olur ve bu şekilde de diyabet riskini azalttığı gözlemlenmektedir. İçeriğinde bulunan antioksidanlar ise iyi huylu kolesterolü yükseltip kötü huylu kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
" } ] }