{ "title": "Kahvenin Tarihi", "image": "https://www.kahveler.gen.tr/images/kahvenin-tarihi.jpg", "date": "20.01.2024 07:49:22", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kahvenin tarihi, kahve günümüzde her ülkede severek içilen içeceklerden biridir. Kahvenin anavatanı günümüzde bile doğal, yabani, aşılanmamış kahve ağaçlarının bulunduğu Etiyopya yani eski adıyla Habeşistan olarak kabul edilir. Bu ülkede kahvenin keşfiyle ilgili olarak, keçi çobanlığı yapan Kaldi ile ilgili bir efsanede bulunmaktadır. Kahve konusunda uzmanlaşmış kişiler kahvenin dünyaya yayılışının 575-850 yıllarının arasında Etiyopya'dan başladığını düşünmektedir.

Kaldi efsanesine göre; 575-580 yılları arasında Kaldi keçilerin bir ağaç meyvesi yediğini görmüş. Ardından keçilerin daha neşeli ve hareketli olduğunu fark etmiştir. Hemen ağaçların meyvelerini toplayarak, yanında olan Sufi dervişlere götürmüş. Sufi dervişler bunu onaylamayıp, topladığı çekirdekleri ateşe atmış. Ateşte kavrulan çekirdekler etrafa bilinen kahve aromasını yaymış. Bu aroma Kaldi ve Sufi dervişe çekirdeklerden içecek hazırlama fikrini vermiştir. Bu şekilde kahve dediğimiz içecek ortaya çıkmıştır. Derviş bunun gece boyu kendisini uyanık ve zinde tuttuğunu görür. Diğer dervişlerde bunu beğenince, kahve Arabistan ve Yemen'de yayılmaya başlamıştır. Bundan sonra İstanbul ve Avrupa, ardından tüm dünya kahveyi sevdikleri bir içecek yerine koymuştur.

Kahveyi Araplar ilk kez yetiştirmekle kalmayıp, dünyada kahve ticaretini de başlatmıştır. 15. Yüzyılda Arabistan'da Yemen'de, 16. Yüzyılda Mısır, İran, Suriye ve ülkemizde kahve yetiştirilmeye başlanmıştır. Kahve evlerde ve kahvehane denilen ortamlarda hızla yaygınlaşmıştır.

Kahvenin ülkemizdeki tarihi

Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethetmesinin ardından kahvenin adı duyulmaya başlanmış, hacılar tarafından ülkemize getirilmeye başlanmıştır. Kahvenin yaygın şekilde içilmesi, kahve içilen yerlerin açılmaya başlaması Kanuni Sultan Süleyman döneminde gerçekleşmiştir. 1553 yılında ilk kahvehane Tahtakale'de açılmıştır. Bundan sonra yazlık, kışlık bahçeleri olan havuzlu kahvehaneler İstanbul'da yaygınlaşmaya başlamıştır. Buralarda ilim ve edebiyat ağırlıklı konuşmalar yapıldığı için, buralara Mekteb-i İrfan adı verilmiştir.

Kahve ilk olarak 14. Yüzyılda ülkemizde, daha sonra Avrupa'da yayılmaya başlamıştır. Osmanlılar ilk kahve ihracatını İtalya'ya, ardından Fransa ve Avrupa'daki diğer ülkelere yapmıştır. Kahve bizim tarihimizde önemli bir yere sahiptir. Ülkemiz kahvenin yayılışında oldukça etkili olmuştur. Bazı dönemlerde kahvenin içilmesi de yasaklanmıştır. Bunun en önemli sebebi halkın toplanarak devlet ve yönetimle alakalı yaptığı konuşmaların yaygınlaşmasıdır. Bir dönem Anadolu'da bulunan kahvehanelerde işsizlerin yurdu olarak tanımlanmıştır. Köylerdeki kahvehaneler tembelhane olarak görülmüş ve kapatılmıştır.

Kahve bir dönem barometre olarak bile kullanılmıştır. Hava basıncı kahvede oluşan habbeciklerle ölçülmeye çalışılmıştır. Osmanlıların zamanında ülkemize giren kahve günümüzde yaşamımızda oldukça önemli bir yere gelmiştir.
" } ] }