{ "title": "Köpüklü Türk Kahvesi", "image": "https://www.kahveler.gen.tr/images/kopuklu-turk-kahvesi.jpg", "date": "21.01.2024 01:38:16", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Köpüklü Türk kahvesi, Türk kahvesinin, olmazsa olmazı bol köpüklü olanıdır. Atalarımızın da dediği gibi bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır. Köpüklü Türk kahvesi demek, muhabbet demek, sohbet demektir. İnsanların fincandaki o kahveyi yudumlarken paylaştıkları sevinçtir, mutluluktur, hüzündür. Köpüklü Türk kahvesi de bu paylaşımların bahanesidir. Köpüklü Türk kahvesi demek kültürümüz demektir. O mis gibi kokusuyla akraba, eş, dost, komşu, kim varsa bir araya gelip yemeklerden sonra içilen keyif şerbetidir. Köpüklü Türk kahvesinin içimi kadar pişirme ve saklama koşulları da çok önemlidir. Yapacağımız kahvenin mümkünse taze çekilmiş olmasına dikkat etmeliyiz.

Türk kahvesinin saklama koşulları da çok önemlidir. Uygun şartlarda, yani nemden, rutubetten uzak bir şekilde, cam bir kavanozda ağzı sıkı bir şekilde kapalı olarak muhafaza etmeliyiz. Ağzı açık veya hava alıyorsa, kahvede istediğimiz tat ve lezzeti bulamadığımız gibi köpüklü olmasını da bekleyemeyiz. Eskiden aktarlardan alınan kahve çekirdekleri, evde kavrularak el değirmenlerinde öğütülürdü. Ancak günümüz hayat şartlarında bu pek mümkün olmuyor, maalesef zamanla yarış içerisindeyiz. Bu nedenle hazır paketler alıyor veya evlerimizde varsa makinesin de öğüterek kullanıyoruz. Köpüklü Türk kahvesi yapmanın bir önemli püs noktası ise soğuk su ile yapılmasıdır. Çünkü, soğuk su ve kahveyi ocağa koymadan önce 1-2 defa karıştırsak eğer daha iyi çözülür. Bol köpüklü bir Türk kahvesi yapmak istiyorsak eğer, kısık ateşi tercih etmeliyiz, kısık ateşte pişen kahve hem lezzetli hem de bol köpüklü olur.

Köpüklü bir Türk kahvesi içmek istiyorsak, pişirmesi kadar, fincana ya da bardağa dökmek de önemlidir. Örneğin; Ağır ateşte pişirdiğimiz kahvenin, önce köpüğünü almalı, fincana ya da bardağa dökerken de kenar kısmından yavaş yavaş doldurmaya çalışmalıyız. Türk kahvesinin de kendi arasında da farklı çeşitleri vardır. Çifte kavrulmuş kahve, az kavrulmuş kahve, orta kavrulmuş kahve gibi. Bir de son yıllarda sıkça duyduğumuz hemen hemen birçok evde yerini almış tadı hoş olan, Dibek kahvesi vardır. Bu kahve de Türk kahvesi gibi, köpüklü yapılır, ancak tadı karışım olmasından dolayı aromalı ve daha yumuşaktır. Dibek kahvesinin de Türk kahvesi gibi bol köpüklü olanı makbuldür. Kısacası, iyi, lezzetli ve bol köpüklü bir kahve içmek istiyorsanız eğer gerek suyuna ve şekerine gerekse kahve miktarına ve özellikle pişirimine çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Köpüklü bir Türk kahvesi içerken yanında, ikramlıklar ve paylaştığınız, dost ve arkadaşlarla keyfine doyum olmaz, bir lezzet harikasıdır.
" } ] }