{ "title": "Türk Kahvesi Çeşitleri", "image": "https://www.kahveler.gen.tr/images/turk-kahvesi-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 16:02:46", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Türk Kahvesi Çeşitleri, Türk Kahvesi; İlk olarak hazırlama ve pişirme şekli, Türkler tarafından bulunan kahvenin farklı bir biçimde hazırlama ve pişirme tekniğinin adıdır. Yoksa asıl kahvenin anavatanı Habeşistan'dır. Türk kahvesinin, kendine has köpüğü, kokusu ve servis ediliş şekliyle kendine özgü bir kimliği ve kültürü vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür. Anadolu'ya gelmeden çok önceleri Arap yarım adasında, kahve meyvesinin direk kaynatılması ile elde edilen içecek, Brezilya ve Orta Amerika kaynaklı Arap türü, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve çok ince öğütülerek hazırlanan, Türklere has pişirme tekniğiyle farklı bir tada kavuşturulmuş ve hatta bir kültürün oluşmasına vesile olmuştur.

Kahve ile Türkler sayesinde tanışan Avrupa, uzun yıllar kahveyi, Türk kahvesi olarak Türklerin pişirme yöntemiyle hazırlayıp tüketmişlerdir.

Fakat Avrupa'da kendi kültürüne göre kahveyi çeşitlendirmiştir. Bizde ise aslında iki çeşit Türk kahve çeşidi vardır. Bunlar, çok kavrulmuş ve orta kavrulmuş Türk kahvesidir. Bunun yanında aroma olarak da Türk kahvesi zengin bir çeşide sahiptir, Bunlarda bazıları ise şunlardır.
Dibek Kahvesi; Yaygın bilinenin aksine, dibek kahvesi muhteviyatı bakımından ya da pişirme şeklinin adı değildir. Dibek kahvesine adını veren, kavrulmuş kahve çekirdeklerinin dibek adı verilen taştan ya da ağaçtan yapılmış havanda elle dövülerek öğütülme sinden gelmektedir. Bu sebeple dibekte öğütülen kahve çekirdekleri, kahve değirmeninde öğütülmüş çekirdeklere göre biraz daha iricedir.

Dibek Kahvesi İçin Malzemeleri
Yapılışı: Tüm malzemeler cezveye alınır ve gayet kısık ateşte köpürene kadar pişirilir.

Sütlü Türk Kahvesi; Sütle yapılan bu kahve, sert olan Türk kahvesini biraz daha yumuşak hale getirmek için idealdir.
Yapılışı: Tüm malzemeler cezveye alınır ve gayet kısık ateşte köpürene kadar pişirilir.

Bitter Çikolatalı Türk Kahvesi; Sert olan Türk kahvesine, sert bir çikolata ile farklı bir lezzet katmak isteyenlere.
Yapılışı: Su ve bitter çikolata cezveye alınır ve kısık ateşte çikolatayı eritin, ardından Türk kahvesini ekleyip köpürene kadar pişirin.

Tarçınlı Türk Kahvesi; Tarçının kan şekeri düzenleyici özelliğiyle, Diyabet hastalarının daha hazlı ve zindelik için tercih edebileceği bir karışım.
Yapılışı: Tüm malzemeler cezveye alınır ve gayet kısık ateşte köpürene kadar pişirilir.
" } ] }