Kahve Ağacı

Kahve ağacı, Kökboyasıgiller familyasından kahve cinsinde yer alan bir ağaçtır. Bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesiyle elde edilen tozun su ya da sütle karıştırılmasıyla oluşan bir içeceği vardır. Bu içecek adından da anlaşılacağı gibi ağacın adını almıştır. Türk kahvesi dediğimiz kahvede bu ağaçtan yapılmaktadır.

Kahve ağaçların ilk görüldüğü yer Habeşistan'ın kafa bölgesidir.
Arapça'da kaffa yöresinin adı qahwah olarak geçer ama her nedense Araplar bugün bilinen kahveyi henüz tanımıyorlardı. Keyif veren içki şarap anlamında kullanıyorlardı. Bugünkü anlamına On dördüncü yüzyılda kazanmıştır. Bu kelime Türkçe'ye çevrilirken kahve olarak geçmiştir.

Kahve ağacının, çiçekleri beyaz ve hoş kokulu kirazı andıran kırmızımsı meyvelerin içinde iki çekirdek bulunan bir ağaçtır. Dikildikten üç yıl sonra meyve vermeye başlayan kahve ağacı 30-40 yıl boyunca meyve verme potansiyeline sahiptir. Kahve ağaçları doğal haline bırakıldığında boyu 10 metreye kadar uzar ama meyvelerin rahat toplanabilmesi için insanlar tarafından sürekli olarak budanarak 4-5 metre civarında bir çalı gibi boyutlandırılır.

Kahve ağacının, yaprakları Defne yaprağına benzer derimsi ve kenarları dalgalı kışın dökülmeyen koyu parlak ve sivri uçlu yaprakları vardır. Bol yağış olan yerlerde sıcaklığı ortalama 18-24 derecede bulunan ve don olaylarının görülmediği yerlerde Ekvatora yakın Güney bölgelerinde yetişir.
Kahve ağacı soğukta yaşamaz ve ölür. Oluştuğu yerde yaşanacak ısı değişimleri ağacı kurutur ve zarar verir. Nemli bir ortamı seven kahve ağacı düzenli yağışın olduğu tropik bölgelerde yetiştirilir. Doğada kahve ağacının birçok çeşidi olmasına rağmen üretimi yapılan ve ticarete dönüş 2 çeşit İki çeşidi vardır bunlar coffea Arabica ve coffea robustadır.

Kahve ağaçları, yılda iki kez bembeyaz muhteşem görünen çiçekler açar. Güçlü, Keskin kokusu olan bu çiçekler kimi zaman portakal ağacının çiçeğinin kokusuna benzer kokular yayar. Her bir dalında ortalama 20 bin 30 bin civarında çiçek açar. Kahve çiçekleri açılmasından kısa bir süre sonra yaklaşık 1 veya 2 saat içerisinde solmaya başlar ve meyve olmak için yavaş yavaş hazırlanır. Kahve meyvesi şekli, rengi ve büyüklüğünden ötürü kahve kirazı olarak da adlandırılır. Kahve meyvesinin içinde bir tohum tanesi vardır. Tanenin yüzeyinde içi sert, besi dokusu ile dolu olan keskin ve derin bir çizgi yer alır. Besi dokusunun dış tabakası ince bir zar ile kaplıdır. Zarın dışında ise daha sert bir kabuk vardır. Eğer ki kahve çekirdeği daha sonra ekim amaçlı kullanılacaksa kabuğu asla çıkarılmaz. Kahve meyvelerinin olgunlaşma dönemleri 14 gün sürdüğü için çok sık kontrol edilmeli yoksa hemen çürümeye başlarlar.

Türk toplumunun en sevdiği ve dünyaya tanıttığı kahve içeceğinin ağacı olan kahve ağacı belki de en çok bizim ülkemiz için değerlidir. Türkiye'de kahvenin yeri ve önemi hep farklı kalacaktır. Çünkü bize özgü içeceklerimiz arasında birinci sırada gelir. Tatlı kahveleriniz olsun. Atalarımızın da dediği gibi bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır. Afiyetler olsun.
21.01.2024 00:20:59
Kahve Ağacı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kahve Ağacı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kahve Ağacı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kuru Kahve

Kuru kahve, kültürümüzün yegâne içeceklerindendir. Bol köpüğü ile görsel güzelliğini gösteren sert ve acılı damak tadıyla ağızlarımızda hoş bir tat bırakan b...
Devamını Oku

Hamilelikte Türk Kahvesinin Faydaları

Hamilelikte Türk Kahvesinin Faydaları, Yıllardır yapılan araştırmalara göre kahvede kafein olduğu kanıtlanmıştır. Türk kahvesinin hamilelikte faydaları ...
Devamını Oku

Granül Kahve

Granül kahve, Instant kahve olarak da bilinen bu kahve sıcak suya konduğunda çözünen kahve çeşididir. Suyunu kaybetmiş bu kahve türünün yapımı sırasında herh...
Devamını Oku

Sade Kahve

Sade kahve, adından anlaşılacağı üzere su ve kahveyi karıştırıp pişirilerek içilen sıcak ve çok keyifli bir içecektir. Sade kahve deyince hazırlanışında...
Devamını Oku

Filtre Kahve

Filtre kahve, bir diğer adıyla damla demleme yöntemidir. Su ile orta kalınlıkta çekilmiş kahve çekirdeklerinin birleşmesi ile kahvenin içindeki yağ asit...
Devamını Oku

Bronz Kahve

Bronz Kahve, Başta bronz kahve olmak üzere kadınların en beğendikleri saç renkleri arasında açık kumral ve kum sarısı saç renkleri bulunmaktadır. Bu birbirin...
Devamını Oku

Kahve Çekirdeği

Kahve Çekirdeği, Kahve adı Arapça "qahvah"dan gelmektedir. Kahve adının anlamı ise keyif veren içkidir. Bugün ki ismini 14. Yy. 'da kazanmaya başlamıştı...
Devamını Oku

Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır

Dibek kahvesi nasıl yapılır, Dibek kahvesi, aslını isterseniz bir kahve pişirme şekli değil kahvenin öğütme yöntemidir. Dibek kahvesi terimi, kavrulan...
Devamını Oku

Küllü Kahve

Küllü Kahve, doğallık diye adlandırdığımız saç renklerinin başında gelir. Küllü kahve, her zaman çok tutulduğu gibi özellikle, 2015 yılının en gözde trend re...
Devamını Oku

Kahve Limon

Kahve limon, Vücutta oluşan ve kilo alıp vermeden ya da doğumdan kaynaklanan çatlaklara, ishale ve bedenimizin herhangi bir yerinde oluşan sivilcelere karşı ...
Devamını Oku

Kahvenin Cilde Faydaları

Kahvenin cilde faydası, cildi sıkılaştırmak, cilde canlılık kazandırmak, göz altı morluklarından kurtulmak ve cilt kızarıklıklarını yok etmek gibi önemli ve ...
Devamını Oku

Şekerli Türk Kahvesi Nasıl Yapılır

Şekerli Türk kahvesi nasıl yapılır, Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama, pişirme metodunun adıdır. Özel tadı, köpüğü, kokusu ikramıyla kendine özgü...
Devamını Oku

Kahve

Kahve, kökboyasıgiller familyasına ait olan ve ikiçenekliler grubunda bulunan bir ağcın meyvelerinden elde edilir. İlk defa Etiyopya'nın yüksek kesimler...
Devamını Oku

Kahve Kaç Kalori?

Kahve Kaç Kalori, Türk kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası olan Türk kahvesi şekersiz ya da şekerli içildiğinde kalori miktarı da doğal olarak değişmektedir...
Devamını Oku

Kahve Öğütme

Kahve Öğütme, genellikle kavurduktan en az 12 saatlik bir dinlendirme işlemi sonrasın da işlem uygulanır. Bu dinlendirme işleminden sonra kahvemizi öğütebili...
Devamını Oku

Sade Kahve Kaç Kalori?

Sade kahve kaç kalori, kahvenin insanlar tarafından yeri çok farklıdır. Çok sevilen kahvenin günlük olarak tüketimi 1 fincan olmalıdır. Bazı insanlarda bunu ...
Devamını Oku

Kahve Köpüğü

Kahve Köpüğü, Kahve köpüğü saç renkleri son zamanlarda çok favori olan bir renktir. Bu sene kahve tonların oldukça ağır bastığını açıkça görmekteyiz. Kahve t...
Devamını Oku

Türk Kahvesi Kaç Kalori?

Türk Kahvesi Kaç Kalori, Farklı pişirilme yöntemiyle sunulan ilk kahve çeşididir. Yıllarca sürecek olan mis gibi köpüklü, şekerli, şekersiz, orta, sade ...
Devamını Oku

Türk Kahvesi Çeşitleri

Türk Kahvesi Çeşitleri, Türk Kahvesi; İlk olarak hazırlama ve pişirme şekli, Türkler tarafından bulunan kahvenin farklı bir biçimde hazırlama ve pişirme tekn...
Devamını Oku

Dibek Kahvesi

Dibek kahvesi: Kavrulan kahve yuvarlak, içi çukur taş veya tahtadan yapılmış bir nevi havana benzeyen büyük kaplara konularak tokmakla ince bir kıvam alıncay...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kuru Kahve
Hamilelikte Türk Kahvesinin Faydaları
Granül Kahve
Sade Kahve
Filtre Kahve
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024