Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır?Dibek kahvesi, aslında bir kahve pişirme yöntemi değil, kahvenin öğütme şeklidir. "Dibek kahvesi" terimi, kavrulan kahve çekirdeklerinin havan benzeri bir taşın içinde dövülmesiyle elde edilen kahveye verilen isimdir. Bu yöntemle öğütülen kahve, Türk kahvesi gibi pişirilir. Öğütülme yöntemi sayesinde kahve biraz daha koyu kıvamlı olur ve bu şekilde elde edilen kahveye dibek kahvesi denir. Dibek Kahvesinin TarihçesiBu yöntem, ilk olarak 1800'lü yıllarda kullanılmıştır. Ancak, 1827 yılında tüfekçi ustalarından Selim'in kahve değirmenini icat etmesiyle dibek kahvesi yöntemi rafa kaldırılmıştır. Dibek kahvesi yöntemi çok zahmetli bir yöntem olduğundan, değirmenlerin yaygınlaşması daha pratik olmuştur. Türkiye'de birçok arkeolojik kazıda dibek kahve öğütücü taşlarına rastlanmıştır. Bunlardan biri de Başkale yakınlarında bulunan Sipka Antik Şehri'dir. Dibek Kahvesinin FaydalarıDibek kahvesi, içeriğindeki bileşenler ayrışmadan dövüldüğü için, yağ ve özleri ezilme esnasında birleşir ve içimi yumuşak, hazmı kolay bir kahve olur. Dibek kahvesi her gün tüketildiğinde ağız kokusunu engelleyici özelliğe sahiptir. Birçok sindirim organı için faydalı olan dibek kahvesi, mideye, Parkinson hastalığına ve kansere karşı vücutta olumlu etkiler gösterir ve safra taşlarını yok eder. Cildi koruyarak, baş ağrısı gibi ağrıların oluşmasını engeller. Kolesterolü düşürmede de yardımcı olur. Dibek kahvesinin yemeklerden sonra içilmesi tavsiye edilir, çünkü içeriğindeki bileşenler değişime uğramadığı için sindirimi kolaylaştırır. Dibek Kahvesi Malzemeleri
Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır?Dibek kahvesini yapabilmek için, gereken malzemeler hazırlandıktan sonra her fincan için bir tatlı kaşığı kahve ilave edilir. Sonra kaç kişilik kahve yapılacaksa, fincan ölçüsü ile su ilave edilir ve ocağa konmadan bir kaşık yardımı ile iyice karıştırılır. Su ile karışımı gerçekleştirdikten sonra, cezve kısık ateşe konur ve kaynayana kadar bekletilir. Kahvenin köpüğü oluştuğunda fincanlara bir kaşık yardımı ile köpük dağıtılır. Kahveyi tekrar ocağa alarak iyice kaynamasını bekleyip, taşmadan ocaktan birkaç defa kaldırarak işlemi tekrarlarız. Böylelikle hem kahvemiz taşmaz hem de bol köpüklü kahveler elde ederiz. Fincanlara dökerek doldurduğumuz kahvelerimiz sunuma hazır hale gelir. Tepsimize dizdiğimiz kahvelerin yanına birer bardak su koyarak servis edebiliriz. Unutmayın, kahve yanına konan su aslında gelen misafirlerin aç mı değil mi olduğunu anlamak için konulduğu rivayet edilir; açsa suyu içer, değilse kahveden yudumlanır. Afiyet olsun. |
Dibek kahvesinin içeriğindeki bileşenler değişime uğramadığı için sindirimi kolaylaştırır demissiniz. Gerçekten bu yöntemle öğütülen kahvenin sindirimi daha mı kolay oluyor? Ayrıca yemeklerden sonra içilmesi tavsiye edilmiş, bu durumun sindirime katkısı nasıl oluyor?
Cevap yazMerhaba Aktaç,
Dibek kahvesinin sindirimi kolaylaştırdığına dair görüşler genellikle kahvenin öğütülme şekli ve içeriğindeki bitkisel bileşenler ile ilgilidir. Dibek kahvesi, geleneksel yöntemlerle, taş dibeklerde dövülerek öğütüldüğü için, kahve çekirdeklerinin daha ince ve homojen bir şekilde öğütülmesi sağlanır. Bu durum, kahve partiküllerinin mide tarafından daha kolay işlenmesine yardımcı olabilir.
Yemeklerden sonra dibek kahvesi içilmesi ise, kahvenin sindirimi destekleyici özellikleri ile ilişkilidir. Kahve, mide asidinin üretimini artırarak sindirim sürecini hızlandırabilir. Ayrıca, kahvenin içerdiği kafein, mide kaslarının hareketliliğini artırarak sindirime katkı sağlayabilir. Ancak, her bireyin sindirim sistemi farklı olduğundan, kahvenin sindirime olan etkisi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Saygılar,