Kahve Pişirme
Kahve Pişirme, sanıldığı kadar kolay değildir. Kahve pişirmek her ne kadar kolay gibi sanılsa da aslında, kahve pişirmek gerek köpüğü ile gerekse lezzeti ile aslında bir sanattır. Kahve günümüzde çok sevilerek tüketilen, sohbeti güzel, özellikle kış aylarında içimizi ısıtan bir içecektir. Özellikle kış aylarında dediğime bakmayın, kahvenin yazı kışı olmaz, gecesi gündüzü olmaz, ikindisi kuşluğu olmaz, kahve canınız istediği zamanlarda içilir.
Kahve hazmı kolaylaştırır, bunun yanı sıra vücuda zindelik ve enerji verir. Alkolü fazla kaçıran insanlara bile, hemen acı kahve yapılıp içilmesi sağlanır. Kahve içmek dışında, evlerimizde farklı işlere yarayabilir. Evde tükettiğimiz kahvelerin telvesini lavaboya döktükten sonra, üzerine sıcak su dökerseniz tıkanmış lavabonun bile açıldığını görebilirsiniz. Sarımsak yedikten sonra ağız kokusu için bir adet kahve çekirdeği çiğneyebilirsiniz. İshal olmuş kişilerde de kahvenin içine biraz limon sıkıp, ishalini önleyebilirsiniz. Bulaşıklar da balık kokusunu gidermek için bulaşık suyuna kahve telvesi koyup da yıkarsanız, kahve telvelerinin kokuyu çektiğini hissedebilirsiniz. Kahve Türkiye'de yetişmediği halde, biz Türklerin muhteşem pişirim şekliyle, tüm dünya ülkelerinde adı Türk kahvesi olarak anılır. Kahve pişirirken dikkat etmemiz gereken birçok şey vardır. Öncelikle güzel bir kahve için kahvenin taze olması gerekmektedir. Suyun soğuk ve klorsuz dinlenmiş, su olması önemlidir.
Kahve Pişirme- Öncelikle Türk kahvesi en lezzetli, bakır cezvede pişirilir.
Bakır cezvemizi alalım, içine damacana su kullanıyorsanız eğer, damacana su tercihiniz olsun.
- Bakır cezvenin içine, yapacağınız kahve fincanı miktarınca, ölçülü olarak suyunu koyalım, İki fincan pişecekse, iki fincan soğuk su, üç fincan pişecekse üç fincan soğuk suyu ilave edelim.
- Daha sonra içine, iki fincan pişecekse eğer, fincan başına bir tatlı kaşığı, yani iki tatlı kaşığı, kahveyi ilave edelim.
- En son olarak da şekerini ilave edelim, kahve eğer az şekerli ise yarım çay kaşığı toz şeker ya da yarım kesme şeker, eğer kahve orta şekerli olacaksa, fincan başına bir çay kaşığı ya da bir adet küp şeker, eğer kahveniz şekerli olacaksa da fincan başına iki adet küp şeker ilave edelim.
- En önemli şey, kahvenin bol köpüklü olmasını istiyorsanız, kahveyi ocağa koymadan önce iyice bir karıştırın. Ocağa koyduktan sonra asla kahveyi karıştırmayın, eğer karıştırırsanız, bütün olacak olan köpüğü kaçırabilirsiniz.
- Ocağın altının çok kısık olmasına dikkat edin, kısık ateşte pişen kahve her zaman çok daha lezzetli olur.
- Kahve tam yanlardan, hafif kabarmaya başladığında bir kaşık yardımı ile köpüklerini alın ve tüm fincanlara eşit bir şekilde bölün, kahveyi geri ocağa koyun, bir iki taşım kaynadıktan sonra, hemen alıp fincanlara doldurabilirsiniz.
- Kahveyi kesinlikle çok fazla kaynatmayın, aksi taktirde kahveniz acıyacak, içilmeyecek kıvama gelecektir.
- Daha sonra en sevdiğiniz fincanlarda servise hazırlayabilirsiniz. Kahve telveli olduğu için kesinlikle yanında su ile servis yapılır, bir de eğer kahve şekersiz ise yanında çikolata ile de servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
20.01.2024 09:16:30
Kahve Pişirme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|