Kuru Kahve
Kuru kahve, kültürümüzün yegâne içeceklerindendir. Bol köpüğü ile görsel güzelliğini gösteren sert ve acılı damak tadıyla ağızlarımızda hoş bir tat bırakan bir içecektir. Bizim Türk kahvesi olarak bildiğimiz bu kahve çok eski tarihlerden beri Orta Asya'da var olan bir içecektir.
Kuru kahve çekirdek tanelerinin kahve makinelerinde toz haline getirilerek oluşur.
Kuru kahvenin içimi ne kadar lezzetli olursa olsun günde en fazla üç fincan içilmesi gereken bir içecektir. Daha fazla tüketilmesi vücuda yararlarını olumsuz yönde etkiler. Kuru kahve, dengeli bir şekilde tüketildiğinde birçok yararı vardır.
Bunların başında- Kolon ve bağırsak kanseri olma riskini azaltır.
- Safra kesesinde bulunan taşları düşürmede yardımcı olur.
- Kafein içermesi sayesinde sinir sistemini uyarıp zihinsel aktiviyeleri güçlendirir.
- Kuru kahve içimi ile enerji verir.
- Kuru kahveyi limon ile karıştırıp yutulduğunda ishal gibi rahatsızlıkların geçmesini sağlar.
- Kolesterolü düşürür.
- Siroz hastalığına iyi gelir.
- Selülit problemi gibi cilt sorunlarını giderir.
- Doğum sonrasında oluşan çatlaklar ve kilo alıp vermeden kaynaklı çatlaklara iyi gelir.
- Düzenli ve abartılmadan kullanıldığında yüksek tansiyona iyi gelir.
- Özellikle pankreas kanserlerini önlemede yardımcı olur.
- Ağrı kesici özelliği vardır.
- Kalp rahatsızlıklarına iyi gelir.
Daha birçok olumlu yanları olan kuru kahve kendi başına doğal bir ilaç gibidir.
Tüketim oranı fazla abartılmadığı sürece her daim yararlıdır. K uru kahve, genelde taze çekilerek tüketilen bir üründür. Hazır paketleri olsa da her zaman tercih edilen taze çekilmişidir. Ama yararı olduğu kadar fazla kullanımında birçok rahatsızlığa da davetiye çıkaran kuru kahve özellikle kalp damar rahatsızlıklarına sebep olur. Bunun dışında aşırı tüketimi, şeker hastalığına yüksek tansiyona, migren ağrılarına, vücutta aşırı su kaybına, vitamin ve mineral kaybına ve bayanlarda doğurganlık özelliğini etkiler.
Kuru kahvenin yapılışı için gereken malzemeler- Cezve,
- Kuru kahve,
- Şeker,
- Su,
Nasıl Yapılır?
Cezve hazırlanır ve içerisine kaç kişilik kahve yapılacaksa bir fincan ile kişi başına su konur ve her kişi için bir tatlı kaşığı kuru kahve ilave edilir. Yine yapılacak kahve az şekerli orta şekerli, çok şekerli veya şekersiz olarak belirlendikten sonra ona göre ilave edilir. Eğer az şekerli ise şekeri ayarlamanın en kolay yolu küp şekerdir. Küp şekerden az şekerli için bir adet, orta şekerli için iki adet şeker, çok şekerli için üç şeker atılır. Daha sonrasında cezve ocağa konulur ve köpüğü oluşuncaya kadar ocak üzerinde bekletilir. Köpük oluşunca her fincan için bir tatlı kaşığı köpük alınır ta ki kaynayana kadar, son kez iyice kaynatıldıktan sonra fincanlara tek tek doldurulur. Artık kuru kahvemizi suyla ikram edebilirsiniz.
19.01.2024 16:30:59
Kuru Kahve ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Kuru Kahve"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|