Menengiç Kahvesi
Menengiç Kahvesi, menengiç adı verilen bir ağaçtan üretilen ülkemizde özellikle Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinin dağlık kırsal alanlarında ekimi olmaksızın doğal olarak yetişmektedir. Ülkemizin doğal bir bitki örtüsünün parçalarından olan menengiç yörelere göre çeşitli isimlerle adlandırılmaktadır. Çitlembik, çedene, çıtlık, çitlemik bu adlandırmalardan birkaçıdır.
Menengiç Kahvesi, menengiç ağacın meyvelerinin toplanıp, kurutulması ve kavrulması, ardından aynı Türk Kahvesi gibi pişirilerek elde edilir. Faydaları sayısız olan menengicin birçok sağlık problemini giderici özelliği vardır.
Menengiç Kahvesi, yapmak için kullanılan yemiş, farklı kaynaklarda çitlembik, sakız ağacı ya da çıtlık gibi isimlerle belirtilse de bu karışıklığın nedeni bu bitkilerin aynı kaynaktan geliyor olmalardır. Bu yemiş temelde Anacardiaceae familyasının Pistiacia türüne aittir. Çedene Kahvesi için önemli olan Pistacia terebinthus olup Menengiç ya da Menengiç adı verilen ağacın türü de budur. Bu türe aynı zamanda Çitlenbik ağacı adı da verilir. Menengiç ağacı doğal olarak yetişebilen ve boyları 2 metreye kadar uzayabilen bir ağaç çeşididir. Bu ağacın meyveleri koyu yeşil ve miniktir. Bu ağacın meyvesinin kabuğu ham iken kırmızı renklidir ve zamanla gelişip rengi yeşile döner. Meyveleri kokulu olup, oldukça yağlıdır. Bu meyveler yağsız olarak kavrulup, yenebilir. 100 gr Menengicin yaklaşık besin değeri; 594 kalori, 20,8 gr protein, 51,6 gr yağ, 16,4 gr karbonhidrat, 0 kolesterol, 2 gr lif, 500 miligram fosfor, 136 miligram kalsiyum, 7,3 miligram demir, 1,020 miligram potasyum, 158 miligram magnezyum, 66 IU A vitamini, 0,62 miligram B1 vitamini, 1,45 miligram B20, 4 miligram B6, 7 miligram C vitamini, 5,2 miligram E vitamini bulunmaktadır.
Menengiç ağacının meyvesi güçlü bir protein ve yağ deposudur. Besin lifleri, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin bir meyvedir.
Menengiç Kahvesi Malzemeleri- Bir çay fincanı süt,
- İki çay kaşığı kadar menengiç kahvesi,
- İsteğe bağlı şeker
Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır?
Ocağa alınan cezveye öncelikle yarım yağlı ya da yağsız süt konur. Daha sonra içine iki çay kaşığı menengiç kahvesi ve isteğe bağlı olarak bir miktar şeker atılır ve bir iki taşım kaynatıldıktan sonra servis edilir.
Afiyet olsun.
Menengiç Kahvesinin Faydaları Nelerdir?- Nefes darlığına oldukça iyi gelir.
- Solunum yollarını açtığı gibi ses tellerine de faydalıdır.
- Özelikle bu kahve göğsü yumuşattığı için öksürüğü keser.
- Mide sancılarını azaltmaya yardımcı olur.
- Afrodizyak tesiri ile cinsel gücü arttırır.
- Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur.
- Astım, egzama, sarılık, ishal vb. Hastalıklara iyi gelmektedir.
- Sindirim sistemi hastalıklarına ve hazımsızlığa iyi gelir.
- Antioksidan özelliği ile yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır.
- Kalp hastalıklarına, şekere ve kansere karşı etkilidir.
- Kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.
- Cilt ve saçların güzelleşmesinde, ağız kokusunu gidermede, anne sütünü arttırmada da oldukça yararlı bir besindir.
19.01.2024 18:29:13
Menengiç Kahvesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|