Türk Kahvesi
Türk Kahvesi, ilk olarak Türkler tarafından bulunmuştur. Kendine has kokusu köpüğü tadı ve sunuluş biçimiyle özgündür. Telvesi ile ikram yapılan tek kahve türü Türk kahvesidir. Küçük fincanlarla servis yapılan Türk kahvesi, içmeden önce telvesinin dibe çökmesi için bir süre beklenilir. Tüm dünyada espresso ile en çok tüketilen kahve türüdür.
Araştırmalara göre on dördüncü yüzyılın başlarında Habeşistan'dan tüm dünyaya yayılmıştır. Nasıl ki İngilizlerde çay saati geleneği vardır Türklerde de kahvenin bir içim zamanı vardır. Ayrıca kahvehane adlı işletmenin doğmasına yol açmıştır. Kız isteme törenlerimizin geleneksel bir ögesi olmuştur.
Türk Kahvesi Malzemeleri- Bir fincan su
- 2 çay kaşığı Türk kahvesi
- 2 adet kesme şeker
Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?- Su şeker ve kahve cezve içerisinde karıştırılır.
- Kısık ateşte hiç karıştırılmadan üzerinde köpükler çıkmaya başlayıncaya kadar beklenilir Köpük oluştuktan sonra bir miktar fincana alınır.
- Kalan kısım bir taşım daha kaynadıktan sonra fincana dökülür.
Az şekerli: 1 adet kesme şeker.
Orta şekerli: 2 adet kesme şeker.
Şekerli kahve: 3 adet kesme şeker.
Püf noktası: kahve suyu mutlaka soğuk olmalıdır ve cezveyi ocağa aldıktan sonra kesinlikle karıştırmamak gerekir.
Türk Kahvesinin Faydaları Nelerdir?- Antioksidan deposudur.
Telvesi ile pişirilmesi antioksidan kapasitesini artırmaktadır.
- İçeriğindeki polifenoller ile antikanserojen özellikler kazanıyor.
- Yapılan araştırmalara göre günde 1-3 fincan arasında içilen Türk kahvesi birçok kanser türüne karşı koruyucu özellik taşıyor.
- Konsantrasyon yeteneğini artırıyor.
- Sabah saatlerinde içilen şekersiz Türk kahvesi zihinsel fonksiyonları desteklediği gibi ezber gücünü de artırıyor.
- Alzheimer hastalığını önlüyor.
- Bilişsel faaliyetlerdeki azalmayı geciktiriyor.
- Şeker hastalığı riskini azaltıyor.
- Yağ yakımını uyarıyor.
- Karaciğer yağlanmasına önlüyor.
- Kan basıncını düzenleyen bir etkisi olduğu için Türk kahvesi sayesinde yüksek tansiyon dengelenir.
- Tarçınlı Türk kahvesi açlık ve tatlı krizini önler.
Fazla Tüketmenin Zararları Nelerdir?- Kalp ritim bozukluğu olanlarda çarpıntıyı tetikleyebilir.
- Günde 5 fincandan fazla tüketmek kemik erimesine sebep olur.
- Günde 3 fincandan fazla tüketmek doğurganlığı negatif yönde etkiler.
- Aşırı kahve tüketimi sinirlilik stres ve tahammülsüzlük etkisi oluşturabilir.
- Kahve vücuttan su atımını sağlar. Bu sebeple idrar ihtiyacını artırır kalp ve böbrek hastalarında elektrolit dengesizlik yapabilir.
19.01.2024 10:00:36
Türk Kahvesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Türk Kahvesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|